Εικαστική Κριτική από τον ιστορικό Τέχνης Λεόντιο Πετμεζά

“Η αισθαντικότητα στη τέχνη της δημιουργού Κορίννας Κώσταινα.”

Η ατμοσφαιρικότητα που χρησιμοποιεί η δημιουργός καλύπτει με κινητικότητα και παλμικότητα μια εντυπωσιακή χροιά αντανακλάσεων. Η διαπραγμάτευση της αποτελεί πομπό και δέκτη μιας προχωρημένης ιδεογραφικής αίσθησης. Με εικονογραφημένες συνταγές εκθέτει αξίες όπως το σχέδιο και το χρώμα. Με δεξιοτεχνία κατατάσσει τη γραφή της στην αναγνώριση του φαντασιακού.

Παραδίδοντας μια στέρεα δομημένη, πρωτότυπη, νεωτεριστική και μεταμοντέρνα εικόνα ιστορεί συνδυασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από αέναο φως. Η κατασκευαστική αλήθεια της συνίσταται σε στιλιστικές διαστάσεις που αποδίδουν μια ποικιλία υλικών με εφευρετικότητα.
Περιγράφει συνειρμούς με αβρότητα και ιδιοσημαίνει το μύθο μέσα από το θρύλο που ιχνηλατεί τη περιδιάβαση και τη παρέμβαση. Με ακατάβλητη γοητεία αποτελεί μια περίπτωση για ενδότερη ανάλυση και ενδοσκοπική μελέτη. Ωστόσο το μεγαλείο της δυναμικότητας στις αποτυπώσεις της διαγράφεται και ενσαρκώνεται δικαιώνοντας με διακριτικότητα την πλαστικότητα στις γραμμές .Η καλλιτέχνιδα αντιμετωπίζει με διακριτικότητα την απαλότητα στη φορμαρισμένη υφή προσδίδοντας μορφική ανάπλαση.

Εκείνο που γεννά εντυπώσεις και ερωτήματα είναι το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς. Οι θαυματουργοί καρποί που αποκομίζει είναι αποτέλεσμα του τέλειου συνδυασμού μεταξύ ενός πηγαίου και αξεπέραστου ύφους. Αγγίζοντας περισπούδαστα την ουσία όσων την περιβάλλουν αντιλαμβάνεται τα δεδομένα που αναπαράγονται επεισοδιακά ανοίγοντας διόδους στη διαχρονικότητα που απαιτεί το ανεπανάληπτο. Η ζωτικότητα σαν ιδέα και διαλεκτική σχέση στις συλλήψεις της εναλλάσσει την αντιδιαστολή του πεπερασμένου με την αναγκαιότητα της αναγνώρισης που γίνεται ευρηματική, διαδραστική, μετουσιωμένη ρητορική και αναλλοίωτη δραστικά. Εισάγει στην υπόσταση των έργων οριακό βάρος, διαχωρίζει την ουσιαστική εσωτερική κατάσταση και τη συσχετίζει με τη τρέχουσα.

Η αυθεντικότητα στη δομή των πινάκων εκφράζει μια σύνδεση που προϋποθέτει τη συνείδηση του παραστατικού και προβάλει τη διεργασία που είναι προσφορά με πρακτική και γραμμική απόδοση. Με αμεσότητα τονίζει το δίπτυχο έκφραση – σχέδιο που αποτελεσματικά στηρίζει τη ποιοτική τονικότητα και την αισθαντική τελείωση. Προκαλεί μια ιδιομορφία στη τεχνική αρτιότητα που προχωρεί σε καθορισμένες διατάξεις με κλασικό χαρακτήρα. Με ασίγαστο πάθος και στοχεύση φέρνει σε πρώτο πλάνο την εποπτικότητα των στιγμών. Καταγράφει μετουσιώσεις υπερβατικές που αντικατοπτρίζουν μια ιεροτελεστία που ερμηνεύεται σαν απεικόνιση της περιπέτειας.

Το καθαρά προσωπικό στυλ της με διάχυτη ακτινοβολία διάθεσης μεταφέρει μια σημειολογία με αλληγορία αναπόσπαστη, έκσταση και σύνεση.
Οι ατέρμονες εμπνεύσεις της δημιουργού Κορίνας Κώσταινα αποτελούν επιτεύγματα που εντάσσουν διαδικασίες και θετικά διαβήματα σε μια ενδιαφέρουσα αναμφίβολα άποψη με πληρότητα, ευθύνη και διαλογισμό.

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Θεωρητικός -Ιστορικός τέχνης

Αφήστε ένα Σχόλιο

Ξεκλειδώστε το Σπίτι
των Ονείρων σας!

Κατεβάστε Δωρεάν το E-book “Τέχνη στο Σπίτι”.
Μάθετε τα μυστικά για να διακοσμήσετε με τέχνη, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία!

Extra Bonus: Λάβετε 20% έκπτωση σε όλα τα έργα τέχνης με τον κωδικό: HOME20.

(Η Προσφορά ισχύει μέχρι και τις 30/4/24!)